Un grup d’empreses catalanes visita Rússia en una missió pilot conjunta de tres clústers europeus

Un grup d’empreses catalanes visita Rússia en una missió pilot conjunta de tres clústers europeus

Empreses catalanes, holandeses i franceses visitaran Moscou per reunir-se amb els seus homòlegs i aprofitar al màxim les oportunitats que el mercat rus ofereix.

La missió pilot a Rússia forma part del projecte europeu EU4SportsClusters, cofinançat per la Comissió Europea i coordinat per ACCIÓ, l’Agència de la Competitivitat per a l’empresa de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la participació dels clústers de l’esport INDESCAT (Catalunya), INNOSPORTNL (Holanda) i SPORALTEC (França). L’objectiu del projecte és facilitar la internacionalització de les pimes de l’esport europees que utilitzen els clústers com a eina.

Dins d’aquest marc, un total de 17 empreses d’aquests tres clústers de l’esport europeus visitaran Moscou del 2 al 6 de juny en una missió conjunta per tal d’obtenir el major coneixement possible del mercat rus i per establir contactes comercials amb les empreses locals. Quatre d’aquestes organitzacions són catalanes: les empreses SALTER, BIOIBÉRICA i AEROBIC & FITNESS; i el centre tecnològic CETEMMSA.

Aquesta missió pilot té com a objectiu que les empreses dels tres clústers entrin en contacte amb els seus homòlegs russos. D’altra banda, podran conèixer amb profunditat el mercat dels esports a Rússia i submergir-se en l’entorn de negocis local per detectar les possibles oportunitats de col•laboració.

Durant el viatge, les empreses catalanes, holandeses i franceses visitaran una sèrie d’institucions com el Comitè Olímpic de Rússia, La Fundació dels Olímpics Russa i el Ministeri d’Esports d’aquest país. A més, visitaran diverses empreses i organitzacions relacionades amb les diferents àrees de negoci de l’esport com ara el fitness, els esports d’hivern, la nutrició esportiva i les instal•lacions esportives. Finalment, les empreses mantindran reunions bilaterals amb els seus homòlegs russos (B2B events) per establir les bases per a possibles col•laboracions i negocis futurs.

El mercat de l’esport està experimentant un ràpid creixement a Rússia (15-20% anual), degut principalment a la política de l’Estat per promoure l’esport entre la població, i per l’organització de diversos esdeveniments esportius d’importància internacional, com la 27a “Universiada d’Estiu” d’aquest any a Kazan, els Jocs Olímpics d’Hivern de Sochi el 2014 i la Copa Mundial de la FIFA el 2018.
D’altra banda, Rússia és considerada un mercat molt interessant per a les empreses, ja que té un gran nombre de clients potencials, amb més de 100 milions d’habitants. A més, cal tenir present que el ciutadà mitjà gasta en articles esportius uns 85 dòlars en comparació amb els 21 dòlars de mitjana que gasta un ciutadà de la Unió Europea.

Barcelona, juny de 2013