12 abr. La comunicació per a la recerca de feina; com diferenciar-te de la resta de candidatures
Article publicat el desembre del 2013 al Butlletí Municipal Masquefa Batega
Hem sentit a dir sovint que ens hem de prendre la recerca de feina com si realment fos una feina. Complir amb aquesta afirmació, ben encertada, és necessari si volem assolir el nostre objectiu.
Però per dur a bon terme un procés de recerca de feina cal tenir presents dos elements fonamentals: l’aptitud (coneixements, experiències, competències) i l’actitud. Avui dia els factors determinants que les empreses valoren a l’hora de contractar treballadors i treballadores són la motivació i la implicació de les persones que opten a un lloc de treball. Per això és indispensable encarar el procés de recerca de feina amb una actitud positiva i proactiva.
Més enllà d’aquesta premisa, què farà que una candidatura sigui més ben valorada que una altra en un procés de selecció? Doncs sens dubte, la diferenciació, allò que ens faci diferents de la resta. Davant de perfils professionals objectivament similars (en experiència i coneixements), un entrevistador triarà aquell que aporti alguna cosa de diferent i única. I aquí és on entra la comunicació.
I com trobem aquest factor diferencial? Són molt els elements que ens hi poden fer arribar, però en destacaré dos: el nostre posicionament (el que ara en diem la marca persona) i la capacitat de comunicar-lo amb eficàcia.
El posicionament o marca personal és allò que ens defineix, aquells atributs, valors i competències personals que podem aplicar a l’àmbit professional i que ens fan únics i úniques. Hem de poder construir aquesta “definició” amb el mínim de paraules possibles (dues o tres paraules o una frase).
I com el comuniquem? En una entrevista de feina, la primera impressió es forma en els dos o tres primers minuts. És per això que hem de mirar de generar un impacte positiu i de destacar en el mínim temps possible. Hem de posar en pràctica l’elevator pitch o elevator speech. El discurs de l’ascensor s’anomena justament així perquè tenim un temps limitat per comunicar el nostre missatge, en aquest cas, el nostre posicionament personal.
D’altra banda, hem de tenir molt present la comunicació no verbal (o gestual). Pensem que allò que diem amb paraules només suposa un 7% del que el nostre interlocutor reté. La resta del que percep és no verbal. Concretament, el 38% el marca el to de veu i el 55% restant la nostra gestualitat. Per tant, hem de saber llegir i de saber transmetre més enllà de les paraules.
Així doncs, si volem tenir èxit en la recerca de feina, cal que definim el nostre posicionament personal (i això implica una reflexió i un treball d’autoconeixment) i que el comuniquem amb eficàcia (tan verbalment com gestual). La intel•ligència interpersonal, l’empatia, l’escolta activa i l’assertivitat ens ajudaran a comunicar-lo encara millor.
I recordeu: una actitud positiva generarà una resposta positiva.
Endavant i bona recerca de feina!