@emparmoliner, twitter i La Vanguardia

@emparmoliner, twitter i La Vanguardia

O com una articulista de renom destapa les estratègies del diari per pujar a l’EGM

L’Empar Moliner (@emparmoliner) és una escriptora i articulista reconeguda, que treballa i col•labora habitualment en diversos mitjans de comunicació. La seva escriptuta i la seva anàlisi sempre incorporen una visió irònica (i de vegades una posada en escena un pèl histriònica) del dia a dia i de les històries que explica.

Per això, i per molts altres motius que no ve al cas analitzar, té un gran nombre de lectors i més de 33.000 seguidors a Twitter, que es diu aviat!

Fa uns dies, concretament el 12 de juny, l’Empar Moliner va fer una piulada (amb intencionalitat o no) a Twitter que va generar una quantitat esfereïdora de tuits i retuits. Concretament, la piulada de la periodista deia “Al matí, a cada seient dels Ferrocarrils de la Generalitat hi ha una Vanguardia gratuïta”.

A partir d’aquí, desenes de piulades i repiulades van començar a circular per aquesta xarxa social. He fet un recompte d’aquelles que he pogut seguir, que segur que són només una part de totes les que devien córrer. Com que no hi havia un hashtag únic i definidor m’he hagut de basar en aquelles que duien l’etiqueta “@emparmoliner”.

Segons els comentaris dels tuitaires referents al tema, la informació d’alguns dels llocs on es pot o s’ha pogut trobar en algun moment La Vanguardia de manera gratuïta són els següents:

 • Diverses línies de Rodalies Renfe, entre les quals s’esmenten l’R1, l’R4 i l’R8
 • Línies de mitja distància de Renfe, com ara la que fa el trajecte entre Girona i Barcelona
  Diverses línies d’FGC
 • Diverses línies d’autobusos del Baix Llobregat (L-61, L77, L79…), del Maresme (Casas) i altres no especificats
 • A moltes parades de metro (s’esmenta reiteradament la L1)
 • A la Universitat de Girona, (facultats de Lletres i de Ciències de l’Educació)
 • A la Universitat de Barcelona (facultat de Biologia, Campus Mundet, facultat de Física i Química, facultat d’Econòmiques)
 • Al campus nord de la Universitat Politècnica de Catalunya
 • Al la Universtitat Rovira i Virgili (campus Catalunya i facultat d’Enologia)
 • A l’Institut Químic de Sarrià
 • A moltes clíniques i hospitals (Josep Trueta de Girona, Hospital Comarcal del Montsià, Hospital del Vendrell, Hospital de Campdevànol)
 • A tots els hotels de Port Aventura
 • A la presó de joves
 • Al Tibidabo
 • Al zoo

Davant d’aquesta gran quantitat de diaris regalats arreu de Catalunya, la pròpia Moliner fa les següents reflexions entre piulada i piulada de seguidors: “Si ajuntem tots els llocs on, a part del que jo aportava, reparteixen de franc La Vanguardia, en surten MOLTS exemplars”. “Entre tots els piuladors, m’heu dit més de 30 llocs on es reparteixen de franc exemplars de La Vanguardia, a part del meu”. “M’agradaria saber si tots aquests llocs on em dieu que regalen La Vanguardia (trens, busos, facultats..) comptaran a l’hora de l’EGM”. “Amb tot el que m’heu dit els tuitaires sobre els llocs on es reparteix La Vanguardia de franc se’n pot fer un mapa que fa tremolors de goig”. “Pobres kiosquers, mare meva. I pobres dels que treballem en altres diaris”.

I també enmig del debat una tuitaire contesta en relació al tema “Fins i tot ho estudiàvem a classe de comunicació com a exemple d’inflar l’EGM”, referint-se a l’Estudi General de Mitjans, que mesura l’audiència  dels mitjans de comunicació. És a dir, com més amunt surt un mitjà a l’EGM, més exemplars se suposa que se’n llegeixen. Per tant, entre d’altres avantatges, aquests mitjans estan més valorats per les empreses a l’hora de posar-hi publicitat. O sigui… que no cal ser massa espavilat per entendre l’estratègia de La Vanguardia.

Qui diu que twitter no funciona? Si tens una pila de seguidors i fas una afirmació sobre la qual tothom pot aportar dades; si vols generar opinió, pots fer posar vermell a algun editor… o si més no deixar-lo en evidència!

14 de juny de 2013
Posted by Míriam Riera