12 abr. El Banc Farmacèutic arriba a les 223 farmàcies i 15.000 persones ateses a través de 50 entitats en cinc anys de feina solidària
El Banc Farmacèutic, l’ONG de la farmàcia, va celebrar ahir a la tarda un acte d’agraïment per reconèixer els esforços i la col·laboració de la ciutadania, voluntariat, persones del col·lectiu farmacèutic i institucions amb l’entitat, que ha complert cinc anys de feina solidària.
L’acte, que es va celebrar al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (Cofb), va comptar amb la presència de Carlos Guerrero, president del Banc Farmacèutic; del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz; del vicepresident del Cofb, Francesc Pla; el director general del laboratori Angelini Farmacéutica, Felipe Hortelano; i amb Jordi Roglà, president de Càritas Diocesana de Barcelona. A més, es va poder sentir la veu de Jordi Cetrà, que va parlar com a representant del voluntariat de l’ONG.
El president del Banc Farmacèutic, Carlos Guerrero, va voler agrair la feina feta per tot el voluntariat, a més del suport, els esforços i la implicació de farmàcies, entitats, institucions i patrocinadors. “Tots ells han fet possible que haguem passat en cinc anys d’ajudar 3.000 a 15.000 persones que no tenen recursos econòmics per comprar els medicaments que necessiten, a causa de la situació d’exclusió social i de pobresa en la qual es troben immersos”, va destacar Guerrero.
De la seva banda, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, ha reconegut que el deteriorament progressiu de valors socials i col·lectius ha dut a un fort endeutament de les administracions públiques, empreses i ciutadans, la qual cosa “com sempre” ha acabat afectant especialment els més dèbils.Segons el conseller, “Banc Farmacèutic és una iniciativa que dóna una primera resposta a la situació en què ens trobem; una iniciativa que procedeix d’Itàlia i des de Catalunya s’extén a l’Estat”.
“Angelini Farmacéutica està compromesa amb la societat per millorar la qualitat de vida de tots aquells que en formen part, concretament amb els que es troben en situació d’exclusió social i de pobresa”, va subratllar Felipe Hortelano, director general d’Angelini Farmacéutica, laboratori que patrocina la tasca de Banc Farmacèutic. “Per això, accions com les que du a terme disposen del nostre suport total”, va concloure Hortelano.
Banc Farmacèutic va iniciar la seva activitat l’any 2008 com a associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de facilitar medicaments a persones en situació de pobresa i exclusió social a casa nostra. La feina de tot l’any es materialitza en la Jornada anual de Recollida de Medicaments, la propera edició de la qual tindrà lloc el 9 de febrer de 2013.
Per dur a terme aquesta tasca solidària, es compta amb quatre agents principals: el voluntariat, que informa i convida la ciutadania a participar comprant un medicament; les farmàcies, que s’adhereixen a la campanya i indiquen quins són els medicaments que es poden comprar; la ciutadania, que compra el medicament que es destinarà a alguna de les entitats assistencials participants; i aquestes entitats, que reben i distribueixen els medicaments entre les persones que en són usuàries.
En aquests cinc anys de vida, en què s’han succeït cinc Jornades de Recollida de Medicaments, s’ha passat de 15 (2008) a 223 (2012) farmàcies col·laboradores; de 38 a 400 voluntaris; de 828 medicaments recollits amb un valor de 2.500 euros a 10.000 medicaments amb un valor de 33.500 euros; i de 3.000 persones ateses a través de 8 entitats a 15.000 persones ateses a través d’una cinquantena d’entitats.
Pel voluntari Jordi Cetrà, “el voluntariat és molt important per mirar d’arribar allí on les institucions no arriben, allí on part de la nostra societat és insensible, allí on, moltes vegades, es mira cap a una altra banda”.
Entitats com Banc Farmacèutic fan una feina “fonamental”, segons Jordi Roglà, president de Càritas Diocesana de Barcelona, perquè “eviten el deteriorament de la situació personal, familiar i d’autoestima de les persones”.
El vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Francesc Pla, va apuntar que les portes del col·legi estaran sempre obertes per a iniciatives dels farmacèutics com aquesta, alhora que va felicitar el Banc per la posada en marxa d’una iniciativa complicada que requereix un gran esforç.